dijous, 31 de desembre del 2015

PER UN ECOSISTEMA LITERARI PARITARI



Qui ho diria! Ja hi som al 2016 i seguim igual que sempre, amb una clara infrarepresentació femenina en tots i cadascun dels àmbits de la cultura, inclòs el literari. On abans hi havia una Emilia Pardo Bazán (a la foto) i unes quantes escriptores més, com ara Dolors Monserdà, ara tenim un nombre clarament més gran, però en una proporció infinitament menor a la que correspondria. I és que l'Estat Espanyol (Catalunya inclosa) segueix sent un país masclista fins al moll de l'os, encara que ningú vulgui creure-ho...
Les causes són moltes i variades, i com diem per a molts invisibles, però tenen bona culpa la repartició desigual dels premis (tal com ha quedat demostrat al nostre Informe 2015: "El gènere als nostres premis literaris") i la tendència testosterònica d'altres mecanismes de promoció, com ara les llistes dels millors llibres de l'any amb que revistes i suplements ratifiquen què val la pena llegir.

Sobre això escriu al blog Mujeres de El País Digital Mª Àngels Cabré, directora de l'OCGènere: Por un ecosistema literario paritario.