dimecres, 1 de maig del 2013

CREUS DE SANT JORDI 2013 EN CLAU MASCULINA


Des de fa tres dècades la GENERALITAT DE CATALUNYA atorga la Creu de Sant Jordi a les persones i entitats socials que hagin prestat serveis destacats a Catalunya, especialment en els àmbits civils i culturals. Enguany han estat premiades 25 personalitats i 15 entitats.
Els premis no només conviden a continuar treballant, al temps que apugen l'autoestima dels guardonats, sinó que els confirmen con a persones i/o entitats dignes de l'estima de la ciutadania, i és per això que posseïxen un valor que va més enllà del guardó.
 
Per la qual cosa ens preocupa i molt el biaix masclista d'aquesta distinció, que any rere any guardona sistemàticament moltes més homes que dones, i en unes proporcions alarmants. Aquest any han estat premiades 6 dones i 19 homes, el que suposa un 24% de dones i un... 76% d'homes. Si pensem que al 2012 van ser-ho només 5 dones (un 20%) alguna cosa hem guanyat.  Assolirem la paritat algun dia a aquest pas de cargol o necessitem començar a mirar també els guardons institucionals amb els ulls de la igualtat?

Per a qui tingui curiositat, aquí teniu la llista de premiats de la Creu de Sant Jordi des dels seus orígens al 1981. La desproporció homes/dones és tan descarada que sobren les paraules.
I aquí teniu també la llista dels premiats d'aquest any, homes i dones als que felicitem de tot cor.