dilluns, 16 de setembre del 2013

SEXISME AL TNC?

 
Els teatres també presenten en aquestes dates les seves programacions 2013/14, i com és natural ho fa el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), enguany sota la direcció de Xavier Albertí, una persona a qui considerem intel·lectualment més que solvent.

Coneixedores de la programació que ens espera al TNC, a l’OCG no sabem si riure o plorar: aquest curs al teatre que paguem entre totes i tots no n’hi ha cap dramaturga que signi una obra sencera (només Lluïsa Cunillé signa un terç d'una). Ens estan prenent el pèl o Xavier Albertí ha oblidat que el teatre no és només cosa d’homes i que les dramaturgues ocupen també el seu espai tant en la bibliografia nacional com a la internacional? De fet, se’ns acuden un bon grapat: d’Ana Caro a Angélica Lidell (Premi Nacional de Literatura Dramàtica 2012), passant per Elfride Jelinek i Maria Aurèlia Capmany.

No podem entendre que una Conselleria de Cultura del segle XXI permeti una programació tan sexista com aquesta. I de cap manera pot ser aquesta la cultura que volem en una Catalunya plural i pròspera. Per què vol Catalunya la independència, si l’assoleix, per insistir en la caspa cultural o per donar-la per finiquitada? No és normal que al TNC només poguem veure en els mesos vinents a Lorca, Pinter, Tenessee Williams i Pitarra. Mentre al Teatre Lliure, participat abundantment per les administracions públiques i dirigit per Lluís Pasqual, signaran muntatges Belbel, Rigola, Ollé,Broggi i alguns altres.

Oi que sembla un acudit masclista? A sobre Albertí ha dit a la premsa que vol que el TNC “sigui el teatre de tothom”.Riure o plorar, o les dues coses.